Donderdag, op de dag van de mensenrechten, hield ABVV een nationale stakingsdag om het recht tot staken te beschermen. Aan het Antwerps justitiepaleis kwamen enkele tientallen mensen coronaproof samen. “Het artikel waardoor onze kameraden veroordeeld zijn als misdadigers, is voor interpretatie vatbaar”, verkondigde Miranda Ulens, algemeen secretaris en voorzitter Vlaams ABVV. “Die verschuivende interpretatie kan serieuze gevolgen hebben voor het recht tot staken. We moeten waakzaam zijn!”
Ook bij Agfa-Gevaert in Mortsel, de producent van analoge en digitale beeldvormingstechnieken – de filmrolletjesfabriek in de volksmond, schaart men zich achter het protest. “Na de veroordelingen van Verlaeckt en onze kameraden uit Luik is het duidelijk geworden dat staken niet meer evident is dezer dagen”, betreurt ABVV-afgevaardigde Walter Joos. “Staken en betogen – al dan niet met belemmering van verkeer – zijn jammer genoeg één van de weinige wapens die we als werknemers nog hebben. Als we zien welke strenge voorwaarden burgemeesters aan betogingen en stakingen koppelen tegenwoordig, maken wij onze ernstige zorgen.”
(lees verder onder de foto)
“De veroordeling van Bruno Verlaeckt slaat nergens op”, gaat Joos verder. “Hij stond die dag net in voor de orde en veiligheid van de manifestatie. Het zijn personen zoals hem die er voor zorgen dat een betoging niet uitmondt in chaos door enkele ongeleide projectielen. We voelen daar duidelijk ook politieke druk. De snelheid waarmee Verlaeckt is veroordeeld, is ongezien.”
Joos benadrukt dat de staking bij Gevaert geen actie tegen de eigen fabriek is. “We staken uit solidariteit met Verlaeckt en onze kameraden in Luik, en om het stakingsrecht te verdedigen. We hebben een deel van de productie stilgelegd maar de productie-eenheid die je zo maar niet kan uitschakelen, wordt bediend door een minimumbezetting. Het is niet de bedoeling om onze patron op kosten te jagen. Dit is geen actie tegen hem.”