Staken is een recht !!

Staken is een recht !!

Op 23 november veroordeelde de correctionele rechtbank van Luik 17 ABVV-militanten, waaronder huidig federaal voorzitter Thierry Bodson, tot een gevangenisstraf met uitstel omdat ze in oktober 2015, tijdens een nationale staking, aansloten bij een wegversperring. Wettelijke basis voor de veroordeling was artikel 406 van het Strafwetboek dat ‘kwaadwillige belemmering van het verkeer’ verbiedt. Deze feiten doen heel erg terugdenken aan de rechtszaak tegen onze eigen voorzitter van ABVV-regio Antwerpen, enige tijd terug. Ook daar beriep de rechtbank zich op het omstreden artikel 406.

Op donderdag 10 december – internationale dag van de mensenrechten – gaat het ABVV in beroep tegen deze uitspraak. In het hele land zullen er die dag ook symbolische acties georganiseerd worden, hierdoor is ook iedereen gedekt  door de stakingsaanzegging ! 

5365C2A8-8C64-4240-89E2-AA8EC9E36D4B_4_5005_c Staken is een recht  !!

 

In de eerste plaats omdat we zulke herhaalde aanvallen op ons stakingsrecht én op onze stakers niet kunnen aanvaarden. Maar even goed omdat het beruchte artikel 406 kan misbruikt worden om elke protestactie op de openbare weg te criminaliseren. De dreiging van artikel 406 zal actievoerders monddood maken. Wie gaat nog actievoeren als er een reëel  risico is op gevangenisstraf? Gisteren Bruno Verlaeckt, vandaag 17 ABVV’ers uit Luik. En morgen? Wie zit er de volgende keer op de beklaagdenbank? Deze evolutie is een democratische samenleving onwaardig en moet gestopt worden.

Het ABVV roept op om op 10/12 het werk neer te leggen als protest tegen de veroordeling van syndicalisten maar de acties zullen noodgedwongen door kleine groepen gevoerd worden. Hoe jammer het ook is, de coronamaatregelen laten vandaag niet toe om militanten op de been te brengen. Zelfs een actie met een paar 100 deelnemers, zoals we organiseerden in september, is in deze periode niet mogelijk. In Antwerpen zullen daarom 25 ABVV-secretarissen een symbolische actie voeren met de bedoeling ons protest zo luid mogelijk te laten klinken in de media. De slogan van de actie wordt Who’s next?Wie wordt de volgende actievoerder die beschuldigd wordt van de belemmering van het verkeer? En daarmee richten we onze pijlen heel duidelijk op artikel 406 van het Strafwetboek.

Dit mag niet meer misbruikt worden om stakers en actievoerders te vervolgen en te veroordelen.

Donderdag 10 december worden de actie en toespraken vanaf 11u live gestreamd op de sociale media van ABVV-regio Antwerpen.We roepen jullie op om de actie online live te volgen en op die manier solidariteit te tonen.

Deel deze inhoud:

admin ABVV Agfa Gevaert

Reacties zijn gesloten.