Actiedag 25 februari 2021

Actiedag 25 februari 2021

 

Donderdag 25 februari voeren de vakbonden actie tegen de loonnorm : hiermee zouden de brutolonen in heel de privé-sector over de periode 2021-2022 met maar 0,4% mogen stijgen.

Ter illustratie : werknemers in heel wat essentiële sectoren zouden daardoor einde 2022 maar € 6 bruto per maand meer mogen verdienen dan vandaag.
Na het applaus, nu dus een slag in het gezicht!

Niet elke sector of bedrijf is bovendien getroffen door de crisis, waardoor deze loonnorm belachelijk is voor bedrijven die hun productiviteit zien stijgen of mooie winsten boeken.

Daarenboven geldt deze loonnorm niet voor zij die hun loon zelf kunnen onderhandelen of vastleggen. Enkel loonsverhogingen die op een transparante manier worden onderhandeld voor iedereen in een bedrijf of sector, dus via een CAO, worden aan banden gelegd.

Wij eisen vrije onderhandelingen, een deftige verhoging van het minimumloon (nu € 10 per uur of € 1.700 per maand, bruto welteverstaan), arbeidsherverdeling en menswaardige eindeloopbanen.
Na het  applaus, de centen !

Tenslotte nog dit: het behoud van koopkracht is essentieel om de economie te laten draaien. Simpel gezegd: wat aandeelhouders door extra subsidies ontvangen wordt geparkeerd in belastingparadijzen, wat werknemers extra ontvangen komt terug in onze economie. Een loonnorm van 0,4% na jaren van stilstand is dan ook gewoon dom!

 

 

Deel deze inhoud:

admin ABVV Agfa Gevaert

Reacties zijn gesloten.